Лечението на кариес с кофердам се осъществява в няколко етапа :

  • диагностика
  • изолация с кофердам
  • почистване на кариозната маса 
  • изграждане с фотополимер
  • наартикулиране 
  • полиране

 За да бъде една обтурация красива, здрава и да издържи във времето е необходимо да се обърне необходимото внимание на всеки един от тези етапи .

Диагностициране на кариес

Това е може би най-съществената част. За да преминем към лечение на кариес ,първо трябва да го открием. Много често пациентите имат характерни оплакванияот студено , от сладко и др. Когато няма болка , много важен е обстойният преглед и назначаването на допълнителни рентгенови изследвания за да не остане нищо “скрито”.

rengenova_snimka

Онтопантомография или накратко ОПГ. 

байтуинг

Bitewing – рентгеново изследване със специална ориентация за откриване на кариеси.

Изолация с кофердам при лечение на кариес

Осигуряването на най-високо ниво на изолация от слюнката се осъществява чрез кофердам. Той представлява платно ,което се поставя върху зъбите чрез специални клампи и така осигурява сухо работно поле и много по-добра визуализация за стоматолога. Адекватната изолация е задължително условие , за да може фотополимерните материали да залепнат върху зъбите максимално здраво и да издържат по-дълъг период от време.

Ендодонтско лечение с кофердам

Почистване на кариозната маса

Отстраняването на кариеса се осъществява с бавно оборотна машинка,която създава малко по-неприятно усещане за вибрация у пациентите. Пълното премахване на кариеса е от изключителна важност за бъдещата прогноза на изграждането. Неотстранена кариозна маса може да бъде причина за така наречения вторичен кариес. Тук от съществено значение се явяват визуализацията на зъба и опита на стоматолога. За да протече спокойно и безболезнено манипулацията се препоръчва поставянето на дентална упойка , особено когато се касае за по-големи и по-дълбоки кариеси.

Изграждане на зъба при лечение на кариес с кофердам

Лечение на кариес и изолация с кофердам

A – почистен кариес ; B – подготовка на зъба (ецване) ; C – нанасяне на лепило (бондване) ; D – изграден зъб

Наартикулиране

Или нагласяне на височина. Проверяват се контактите на горните и долните зъби със специални артикулационни лентички. Така трябва да се осигури безпроблемното едновременно затваряне на зъбите от ляво и от дясно по време на дъвкателния цикъл

Полиране

Полирането на обтурацията е последният етап . За да бъде красива и неразличима от зъба , една обтурация трябва да бъде перфектно полирана. Това се осъществява посредством специални гумички и полирни дискове и прави изграждането гладко и комфортно за езика.

Лечение на кариес и изолация с кофердам

Лечение на кариес с кофердам

 Лечението на кариес има за цел преди всичко да възстанови здравето на човека. Изолацията с кофердам осигурява прецизна видимост и много добра изолация от слюнката. Въпреки това не винаги това е възможно – в тези ситуации съществуват други методи за изолация. Препоръчително е преди лечението на кариес да бъде почистен зъбния камък. Това ще осигури спокойни и здрави венци, което е задължително условие за всяко дентално лечение. В BemyDent обръщаме внимание на всеки детайл за да могат нашите пациенти да се усмихват уверено и спокойно със здрави и красиви зъби.

Последвайте ни във Facebook и Instagram 

Там споделяме интересни клинични случаи и актуални предложения и промоции.

Станете част от семейството на BemyDent

Address

София, Кв. Гео Милев
ул.Манастирска 8

Phone

0883 560 060

УСЛУГИ

ЗА НАС

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТИ

Call Now