Какво представлява кофердам?

Кофердамът е гумено платно , което се поставя върху зъбите и се прикрепва със специални клампи. Неговата основна функция е да изолира зъбите от слюнката, което повишава значително качеството на свършената работа. Използването на кофердам е признак за съвременна дентална медицина във всяка клиника.

изолация с кофердам
Изолация с кофердам

Какви предимства осигурява кофердама?

  • Изолирането от слюнката дава най-добри условия за прилагането на съвременните адхезивни протоколи. Това осигурява максимално високо ниво на адхезия (залепване) на съвременните композитни материали. Това  е причина изгражданията (пломбите) направени с кофердам да издържат много по-дълго време в устата.
  • подобрява значително видимостта поради естествения контраст , който се получава между зъбите и платното. Така се свежда до минимум вероятността стоматологът да пропусне нещо.

Кофердам при ендодонтски лечения

Ендодонтското лечение или умъртвяване на зъб.

  • изолацията от слюнката предпазва от навлизане на бактерии по време на обработката на корено-каналната система
  • платното ни позволява да изпозлваме най-високите концентрации на разтворите за промивка без да увредим лигавицата (меките тъкани). Това ни осигурява най-добри условия за премахване на инфекцията и настъпване на оздравителен процес
Ендодонтско лечение с кофердам
Ендодонтско лечение с кофердам

Кофердам при смяна на амалгамени обтурации

Платното не позволява на отпилките от метални стружки да попаднат в устната кухина. Всичко се изсмуква безопасно и в организма не попадат опасни живачни съединения.

Лечение на кариес с фотополимер

Опасен ли е за здравето?

Ако нямате алергии към материала , от който е направено платното , то не представлява никаква опасност за вашето здраве. По време на работа пациентът преглъща и диша свободно , а единствения недостатък е ,че не може да затвори уста. Поставянето му отнема само няколко минути.

Изолация с кофердам

Кофердамът има и други приложения в денталната медицина. В обобщение можем да кажем , че неговото изпозлване има редица преимущества както за пациента , така и за стоматолога. Присъствието му в ежедневната практика е признак за съвременна дентална медицина и подобрява значително постигнатите резултати в дългосрочен план.

Последвайте ни във Facebook и Instagram 

Там споделяме интересни клинични случаи и актуални предложения и промоции.

Станете част от семейството на BemyDent

Address

София, Кв. Гео Милев
ул.Манастирска 8

Phone

0883 560 060

УСЛУГИ

ЗА НАС

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТИ

Call Now