Вадене на зъб или корен

Ваденето на зъб или корен не предизвиква позитивни емоции у никой човек. Най – често това се налага ,когато всички варианти за лечение са изчерпани. Понякога става въпрос за мъдреци , които не могат да пробият напълно или са разположени хоризонтално и причиняват често възпаление и са причина за болка и дискомфорт ,а понякога и подуване. В други ситуации може да става въпрос за подготвителна фаза на предстоящо ортодонтско , имплантологично или протетично лечение , за което се налага конкретен зъб или зъби да бъдат извадени. 

вадене на зъб или корен

Ще боли ли ?

Съвременните упойки премахват напълно усещането за болка. Това ,което ще чувствате е само и единствено допир и натиск.

Мога ли да отложа ваденето?

Когато зъбът причинява болка , подуване и дискомфор и се прецени ,че няма други варианти за неговото възстановяване , най-добре е той да бъде изваден. Оставянето му в устата може да причини допълнително стапяне на коста и да затрудни последващите лечения.

Колко време отнема ваденето на зъб или корен?

вадене на зъб или корен

Понякога ваденето на зъб може да се случи само за няколко минути , но в други ситуации отнема 1-2 часа. Всичко е много индивидуално и зависи от конкретната клинична ситуация.

Преди ваденето ...

е задължително устата да бъде почистена , за да може да се осигури чисто поле за работа. Това намалява до минимум вероятността от поява на проблем след манипулацията. Трябва да съобщите на Вашият зъболекар за всички заболявания , които имате и за лекарствата ,които приемате . Дали имате алергии и дали имате проблеми със съсирването на кръвта. Ако имате високо кръвно е задължително да бъде проведена консултация с кардиолог , за да бъдат сведени до минимум нежелани усложнения.

Рентгенова снимка

rengenova_snimka

Рентгеновата снимка е задължителна. Ваденето на зъб без снимка е непрофесионално и в много случаи крие множество рискове.

След ваденето...

  • без горещи храни и напитки за няколко дни
  • без пушене за 48 часа
  • може студени храни и напитки
  • може да се храните с мека , непикантна храна
  • дъвченето на другата страна
  • по преценка при усложнена екстракция се изписват болкоуспокояващи и антибитотици

Нормално е да има лека болка или дискомфорт (не е задължително) за няколко дни , която да е с тенденция да намалява . Ако болката след 4-тия ден не изчезне , а дори се повишава, задължително трябва да се свържете с Вашия зъболекар. В никакъв случай не предприемайте действия на своя глава.

Вадене на мъдрец

Вадене на зъб или корен

Ваденето на зъб е хирургична манипулация , която трябва да бъде добре планирана и  извършвана с максимална прецизност. Спазването на всички изброени по-горе компоненти е от изключителна важност за да протече екстракцията безпроблемно и да се избегнат нежелани усложнения.

Последвайте ни във Facebook и Instagram 

Там споделяме интересни клинични случаи и актуални предложения и промоции.

Станете част от семейството на BemyDent

Address

София, Кв. Гео Милев
ул.Манастирска 8

Phone

0883 560 060

УСЛУГИ

ЗА НАС

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТИ

Call Now