Гингивит - лечение ?

Кървене от венците и лош дъх , чувствителност при миене на зъбите , подути и зачервени венци . Звучи Ви познато ? Най – вероятно става въпрос за гингивит. В тази статия ще се запознаем с това какво го причинява , какво е лечението и как може да го предотвратим .

гингивит лечение

Гингивит - възпаление на венеца

Като всяко възпаление  , гингивита се характеризира с 4 основни компонента – зачервяване ,подуване ,кървене и болка . Гингивита е най-леката форма на заболяване  на венците и е  обратим процес ,но неглижиран и оставен да действа достатъчно дълго време, може да доведе до пародонтит – заболяване на зъбодържащия комплекс, което може да завърши със загуба на зъба.

гингивит-развитие-паротондит

Как се развива гингивита ?

Микроорганизмите , които се заселват във венечното джобче причиняват възпалението на венеца – техният жизнен цикъл и продуктите на тяхната обмяна . Те използват като източник на енергия храната , която приемаме ежедневно. Размножават се с много бързи темпове и постепенно се организират в колонии ,които заедно с продуктите на тяхната обмяна водят до натрупването на  така наречената плака. Това се случва още на 24-я час , ако не измием зъбите си. Отложената плака започва да минерализира постепенно и на 2-рата седмица започва да се преобразува в зъбен камък. Наличието на непочистена плака и зъбен камък във венечното джобче са причина за възпалението.

Какво влияе върху развитието му ?

  • Личната оралната хигиена или нашата ежедневна грижа , която полагаме за зъбите си.
  •      Редовното почистване на зъбен камък – то трябва да се случва на всеки 6 месеца. След този период започва да се наструпва подвенечен зъбен камък, който е причина за възпалението на венеца.
  •    Наследствена предразположеност – ако в семейството ви има хора страдащи от гингивит е много вероятно и Вие да сте предразположен към него.
  •       Тютюнопушенето – при пушачите е нарушена микроциркулацията на периферните кръвоносни съдове, което води до недобро изхранване на венеца . Единственият „плюс“ в тази ситуация е ,че при тях венците не кървят , което създава лъжовно усещане за здрави венци.
  •     Състав на слюнката – някои пациенти натрупват зъбен камък в огромни количества и в пъти по – бързо в сравнение с други.
  •    Наличие на недобре адаптирани пломби , остри ръбчета или счупени пломби – предпоставка за задържане на плака и ускоряване процеса за развитие на възпаление.
  •        Ортодонтски аномалии – разместени , скупчени зъби
  •        Рецесии – отдръпвания на венецa.

Лечение на гингивит

При леки и умерено напреднали форми на гингивит е достатъчно да се извърши базово стандартно почистване на зъбен камък и полиране с AirFlow. Процедурата отнема около час и е свързана с умерено количество дискомфорт от страна на пациента .

почистване на зъбен камък

Гингивит лечение

Гингивита е едно от най-разпространените заболявания на планетата. Оставен нелекуван, той причинява пародонтит, който е необратим и може да завърши със загуба на зъб. Не пренебрегвайте здравето на Вашите венци, тъй като нерядко в практиката се случва хора да губят “здрави зъби” именно поради пренебрежение към здравето на венците. Редовното почистване на зъбен камък и навиците за лична орална хигиена са ключови за превенцията на развитието на гингивита. Ако имате въпрос или имате нужда от ноксултация, не се колебайте да се свържете с нас , а ние с радост ще Ви помогнем.

Последвайте ни във Facebook и Instagram 

Там споделяме интересни клинични случаи и актуални предложения и промоции.

Станете част от семейството на BemyDent

Address

София, Кв. Гео Милев
ул.Манастирска 8

Phone

0883 560 060

УСЛУГИ

ЗА НАС

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТИ