Мъдреци - трябва ли да ги извадя?

Мъдреци – споменаването на тази дума предизвиква неприятни асоциации у много хора. Още с поникването си ,те са свързани с болка , дискомфорт и затруднения в храненето. Добрата новина е ,че не всички хора имат зародиши, тъй като това са зъби ,които постепенно отпадат от функция от еволюционна гледна точка. За останалите късметлии , които имат един, два, три или пълният комплект от 4, тази статия ще бъде полезна , за да научат повече за своите мъдреци . Опасни ли са и кога трябва да бъдат извадени ? 

Съществуват различни варианти на пробив на мъдреци :

  • нормално пробил в устата мъдрец
  • частично наклонен (полуретиниран)
  • изцяло наклонен (ретиниран)
мъдреци-извадя?

В перфектният вариант ...

имаме място за разполагане на мъдреците в устата и перфектна хигиена около тях. При наличието на тези обстоятелства , няма обективна причина мъдреците да бъдат вадени. Какво се случва при другите варианти ?

Най-честите причини за вадене на мъдрец са:

  • Болка, подуване и затруднено отваряне на устата, причинено от мъдрец
  • Недостатъчно място за изникване на мъдреца и наклоняването му към съседния зъб (полуретиниран)
  • Хоризонтално разположени мъдреци (изцяло ретиниран)
  • Ортодонтско лечение 
  • Непрекъснато поддържане на възпаление на меките тъкани и появата на кариеси в тази област 
  • Превантивно премахване още преди да са поникнали (около 14-годишна-възраст)

Какви опасности крият мъдреците?

Разположението им определя трудния достъп с четката , поради което много често хигиената около тях е влошена. Меките тъкани са възпалени и откриваме по-често кариеси по тях. Това води до поява на проблеми не само с мъдреците , но и със съседните 7-ми зъби . Поради това , при лоша хигиена , по-сигурният вариант е те да бъдат извадени, което ще осигури по-добро почистване на 7-те зъби, за да могат те да останат възможно най-дълго в устата като едни от най-важните дъвкателни зъби.

мъдреци-извадя?

Когато няма достатъчно място в устата , мъдреците избутват по-предните зъби и са причина те да се скупчат. Поради това , тяхното изваждане много често е продиктувано от предстоящо ортодонтско лечение , за коригиране скупчването на зъби във фронта.

мъдреци-извадя

Вадене на зародиши на мъдреци (гермектомия)

Когато се прецени ,че няма да има достатъчно място за мъдреците , съществува вариант те да бъдат извадени преди да са завършили кореновото си развитие и преди да са пробили в устата (на около 14-годишна-възраст) . Тогава екстракцията е много по малко-травматична ,поради по-малката площ на недоразвитите корени.

превантивна_екстракция

Болка при пробиване на мъдрец?

В някои ситуации има достатъчно място за пробиване на мъдреца и разполагането му в зъбната редица , но поради останал нерезорбиран венец , има силна болка и дискомфорт по време на хранене.

pericoronarit

В тази ситуация може да се направи така нареченото “цепване” на венеца (циркумцизия) и промиване на областа с разтвор . Това води до възстановяване на нормалната функция още след няколко дни.

Ако имате дискомфорт и болка в най-задните участъци на устата е препоръчително да бъде направена панорамна рентгенография , с която да се установи дали имате мъдреци, колко са на брой и какво е тяхното разположение.

Мъдреци - кога да ги извадя ?

rentgenova_snimka_mudreci

Мъдреци - трябва ли да ги извадя?

В тази статия са представени накратко възможните сценарии свързани с мъдреците . Ако имате допълнителни въпроси или нужда от ноксултация , не се колебайте да се свържете с нас , а ние с радост ще Ви помогнем. Тук може да научите повече за ваденето на мъдрец.

Последвайте ни във Facebook и Instagram 

Там споделяме интересни клинични случаи и актуални предложения и промоции.

Станете част от семейството на BemyDent

Address

София, Кв. Гео Милев
ул.Манастирска 8

Phone

0883 560 060

УСЛУГИ

ЗА НАС

ПУБЛИКАЦИИ

КОНТАКТИ